Namaz

Namaz Mi'râc Gecesi farz kılındı. Çünkü Mi'râc, vakitlerin en üstünü, hallerin en şereflisi ve münâcatların en izzetlisidir. Namaz da imandan sonra taatin en fazîletlisidir. Kullukta ise ilahiyatın en güzelidir. Böylece ibâdetlerin en faziletlisi, vakitlerin en fazilet­lisinde farz oldu. Namaz, kulun Rabbine vasıl olması (ulaş-ması) ve ona yaklaşmasıdırNamazın beş vakit olmasının başka bir hikmeti de, geçmiş ümmetlerin her biri değişik vakitte namaz kılıyordu. Cenâb-ı Allah, dünya ve âhiret faziletlerinin hepsini, Efendimiz (s.a.v.) Hazretlerinde ve onun ümmetinde topladı. Onun ümmetini de böylece ümmetlerin arasında en faziletli ümmet kıldı.
Sabah namazını ilk önce kılan Âdem Aleyhisselâmdır.
Öğle namazını ilk önce kılan İbrahim Aleyhisselâm'dır.
İkindi namazını ilk önce kılan Yunus Aleyhisselâm'dır
Akşam namazını ilk önce kılan İsa Aleyhisselâm'dır.
Yatsı namazını ilk önce kılan Mûsâ Aleyhisselâm'dır.
Vitir namazını ilk önce Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri Mi'râc gecesinde kıldı. Ve onun için, Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri:
Rabbim bana bir namazı ziyâde etti." Buyurdular. Yani Allah, beş vakit namazdan fazla olarak vitri bana ziyâde kıldı. Veya gece namazını... [1]
Beş vakit namazın bu şekilde Efendimiz (s.a.v.) Hazretlerinin ümmetinde (beş vakit olarak) karar kılmasının sırrı budur.


Kaynak: Ruhul Beyan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi