California Sendromu-Sosyoekonomik İntihar

Sosyoekonomik intiharlara en tipik örnek ABD’nin eğlence odaklı yaşam merkezi California’dır. Bu tip, California Sendromu ile anılır"

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlatıyor:

İnsanların beklentileri sürekli yükseliyor. Ortalama ihtiyaçlarını gidermek yeterli olmuyor. İnsanlar, 20 sene öncesinden çok daha fazla şeye sahip olsa da bunları yeterli bulmuyor ve mutsuz oluyor.

Mutsuzluk hali insanları yalnızlaştırıyor ve intiharlarda sosyoekonomik etken ağır basıyor. California, ABD’nin eğlence odaklı yaşam merkezlerinin tipik bir örneği. Bu nedenle sosyoekonomik şartlara bağlı olarak intihar olayları California Sendromu adıyla tanımlanıyor.

Bu sendrom 4 aşamalı. İlk adımda zevki kurtarmak var. İkinci adımda ben merkezli yaşam. Bu yaşam üçüncü adımda sizi yalnızlaştırıyor. Son adımda ise mutsuzluk hali ve depresyon yaşanıyor.

Eğer mutsuzluk ve depresyonda olan birinin ümidi de yoksa intiharla sonuçlanabiliyor. Küçük şeylerle mutlu olmayı başaramayan, hep daha fazlasını isteyen ve bu nedenle elindeki imkanları yetersiz gören kişilerde intihar vakaları yaşanıyor.

İngiltere’de bugün gençler, trafik kazasından çok intihar nedeniyle ölüyor. Bun nedenle birçok ülke parlamentosu intiharları önleme projeleri geliştiriyor.
Özetle intiharlarda sosyo ekonomik durum daha ağır basıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi