Sofra Tuzu Nasıl Elde Edilir?
Deniz suyu tuzludur. Bu su havuzlarda buharlaştırılarak, tuzunun dipte kalması sağlanır. Ayrıca toprakta da tuz vardır. Buna kaya tuzu denir.
Sofra tuzları kullanılmadan önce çok iyi temizlenir. Tuz, deniz suyunun, derinliği az havuzlarlarda buharlaştırmasıyla: elde edilir. Ayrıca topraktaki tuz ocakları da işletilir. Karalardaki tuzlar bundan milyonlarca yıl önce bu bölgelerdeki suların buharlaşıp uçmasıyla yığılarak meydana gelmiştir.
Bizde, Tekel İdaresi, zaman zaman Orta Anadolu’daki Koçhisar Gölü’nden de tuz çıkarmaktadır. Memleketimizde tuz eldesi; deniz, göl ve kaya tuzlalarından yapılmaktadır. Hacıbektaş, Tepsidelik, Sarıkaya, Olti, Kağızman, Kulp ve Sekili önemli tuzlalarımızdandır. Buralardan elde edilen tuzlar çeşitli safsızlıklar içermektedir. Örneğin Hacıbektaş’ta elde edilen tuzun analizinde % 0,53 suda çözünmeyen maddeler, % 1,65 kalsiyum sulfat, % 98,12 sodyum klorür bulunmuştur. Koçhisar, Karapınar ve Palas gölleri tuz elde edilen önemli göllerimizdendir. Koçhisar Gölünde bulunan Tavşan tuzlasından yılda 30.000 ton, İzmir Çamaltı Tuzlasından yılda 150.000 ton tuz elde edilmektedir. Deniz suyundan tuz elde edilen yerler arasında; Pendik (İstanbul), Tekkegöl (Edirne) ve Akçedeniz (Adana) sayılabilir. Yurdumuzda üretilen kaliteli sofra tuzunun analizinde, % 0,24 nem, % 0,003 suda çözünmeyenler, % 0,007 Ca, % 60,52 klor ve eser miktarda Mg bulunmuştur. 2001 yılı dünya tuz üretimi 225 milyon ton 1, Türkiye’nin yıllık üretimi 1,8 miyon ton 2dolayında gerçekleşmiştir.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre Türkiye’deki başlıca kayatuzu yataklarında tespit edilen toplam rezerv miktarı 867 milyon ton seviyesindedir. Yıldan yıla tuz üretimi değişmekle beraber yurdumuzda son yıllarda, yılda iki milyon ton civarında tuz üretilmektedir. Tekel, rafine ve sofralık tuz üretimi yapmamaktadır. Bu tür tuz talebi özel sektör tarafından karşılanmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder