Fatiha Sûresinin Fazilet, Esrar ve Havassı

Rivayet edildiğine göre, Şam'dan Ebû Cehile, üzerinde büyük bir mal ile deve yükleri geldi. Yedi sürü idi. Rasûlüllah ve ashabı ona bakıyorlardı. Sahabelerin çoğu açtı ve çıplaktılar, (doğru dürüst bir giyecekleri yoktu). Rasûlüllah (s.a.v.) Hazretlerinin mübarek kalbine, ashabının ihtiyacı için bir şeyler geldi. Ve o zaman şu âyet nazil oldu:
"Celâlim hakkı için, sana Seb'a Mesânfyi (Fâtiha-i Şerifeyi) ve Kur'an-ı Azîm'i verdik. 15/87 Yani Ebû Cehilin yedi kafilesinin yerine sana (yedi âyet olan) Fatiha sûresini verdik. Sana vermiş olduğum bu büyük hediyyenin yanında Ebû Cehilin (değersiz) kafilelerine bakılmaz. Ona dünya olarak vermiş olduklarıma bakma.
Cenâb-ı Allah, Efendimiz (s.a.v.) Hazretlerinin temennisinin, kendi nefsi için değil de, ashabı için olduğunu bildiği için şöyle buyurdu:
(Habibim!) Onlara (ashabının geçim sıkıntısına) karşı mahzun olma, (müşriklerin) kurmakta oldukları tuzaklardan ötürü de sıkıntı duymal"
Cenâb-ı Allah, Efendimiz (s.a.v.) Hazretlerine maldan daha ziyâde faydalı bir şeyle ashabına faydalı olmayı emretti. Ve (şöyle) buyurdu:
"Sakın o kâfirlerden bir takımlarını (dünya ile) zevklendir­diğimiz şeylere göz atma ve onlara karşı mahzun olma da mü'minlere kanadını indir.15'88"
Çünkü senin (ümmet ve ashabına karşı) mütevâzi olman, onların arzuladığı (dünya malına karşı) zafer kazanmalarından kablerine daha hoş gelir.
Fatiha sûresinin Fazileti hakkında yine Efendimiz (s.a.v.) Hazretlerinin şu mübarek hadis-i şerifleri rivayet edildi:
Eğer Fatiha sûresi, Tevrâtta olsaydı, Mûsâ Aleyhisselâm'ın kavmi Yahûdileşmezdi. Ve eğer Fatiha sûresi, İncil'de olsaydı, Isâ Aleyhisselâm'ın kavmi elbette ona yardım ederdi. Ve eğer, Fatiha sûresi, Zebur'da olsaydı, Davud Aleyhiselâm'in kavmi mesh olmazdı (hınzır ve maymuna dönüşmezdi). Her hangi bir Müslüman, Fatiha sûresini okursa, Çenâb-ı Allah, ona sanki Kur'ân-ı Kerimin hepsini okumuş, bütün erkek mü'minlere ve kadın mü'minlere tasadduk etmiş gibi sevap verir.
Fatiha sûresinin faziletlerinden biri de, Fatiha sûresinde bulunan elif-bâ harfleri, yirmi ikidir. Kendisine vahiy geldikten sonra Efendimiz (s.a.v.) Hazretlerinin peygamberlik çağı da yirmi iki (kusur) senedir.
Fatiha sûresinde (şu) yedi harf yoktur:
Helak olmanın ıi. 'si, op- korkunun zakkumun, şakâvetin, şaki olmanın zulmet'in firak, ayrılığın u'si yoktur.
Kim itikâd ederek, bu sûreyi, hürmet ve tazim ile okursa bu yedi şeyden (yani, helak olmaktan, korkudan, ahirette Cehennemde zekkum içmekten, şakâvetten, zulmetten ve ayrılık­tan) emin olur.

Kaynak: Ruhul Beyan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi