“KUNDAK BEBEĞE ANA RAHMİNDEKİ GÜVENİ VERİR”

Çocuk Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky, bebeklerde doğru uyku alışkanlıklarının kazandırılması için ilk 3 ayın büyük önem taşıdığını belirtiyor. Bebeği kundaklamanın önemine değinen Sibirsky, ABD’de kundağa geri dönüldüğünü, kundaklamanın anne rahmindeki güveni bebeğe verdiğini belirtiyor.

Pınar Sibirsky, ‘Bebek ve Çocuklarda Uyku Sorunu’ konusunda bilgi verdi. Sibirsky, uyku problemlerinin gece uyanmaları, kısa gündüz uykuları ve uykuya direnme olarak 3 ana başlıkta toplandığını söyledi. Yeni doğan bir bebeğin yaklaşık 45 dakika uyanık kalabildiğini belirten Sibirsky, şunları ifade etti: “Bunun 30 dakikası beslenme, 15 dakikası alt değiştirme, gaz çıkarma derken tekrar uykuya dalmaya hazırdır bebek. Ancak zamanlama çok önemlidir. İzlemek, zamanlamayı yakalamak ve sabır gerekir.”

“KUNDAK BEBEĞE ANA RAHMİNDEKİ GÜVENİ VERİR”

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, 0-10 yaş arası çocuklarda uyku problemi olduğu görüldüğünü ifade eden Sibirsky, bunların birçoğunun bebeklikten geldiğini kaydetti. Sibirsky, rahat bir uyku için kundaklamanın önemine işaret ederek, kundağın bebek için ana rahmindeki güveni verdiğini ve uykusundaki kontrolsüz hareketlerini engellediğini belirtti.

Amerika’da ve birçok Avrupa ülkesinde de kundağa dönüşün hızla yaygınlaşmaya başladığını dile getiren Sibirsky, şöyle devam etti: “Bebekler uyurken kollarını oynatırlar. Uyku döngüsü sırasında 20. dakika itibarı ile kolunu atar ve bir yerine çarpıyorsa birden uyanıverir. Böyle olunca uzun süre kesintisiz uyuması sağlanamaz. Kundak, çok mucizevi ve bebeğe güven veren bir şey. Ancak 4. aya kadar kullanılmalı. Sonrasında dönmeye başlayan bebeği kundaklamak doğru değil. Kundak da birden bire değil, önce tek kol sonra ikinci kol dışarda bırakılarak vazgeçilmeli.”

“İLK ÜÇ AYIN KIYMETİNİ BİLİN”

Türkiye’de bebeklerin 4. aydan itibaren sabaha kadar aralıksız uyumaya başladığını vurgulayan Sibirsky, yurtdışında bu sürecin biraz daha erken olduğunu söyledi.

Sibirsky, her bebeğin farklı uyku özelliklerine sahip olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “Önemli olan, ne tip bir bebeğiniz olursa olsun düzenli uyku alışkanlığı kazanmasıdır. Yeni anneler ilk üç ayda, bu zamanın kıymetini bilmeliler. Bebeklerine nasıl bir alışkanlık kazandırırlarsa onun devam edeceğini unutmayıp, mümkün oldukça yatakta uyutmaya çalışıp, ileride kendilerinin ve bebeklerinin hayatı için yatırım yapsınlar. Bebeği büyümüş anneler için de hiçbir zaman geç değil. Önemli olan çocuklarına doğru uyku alışkanlıkları kazandırmayı yürekten istemeleri yılmamaları. Kararlı, tutarlı ve sabırlı olunduktan sonra çözülmeyecek bir sorun değil. Yaş ilerledikçe süreç zorlaşır ama mümkündür.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi