Musibet, Bela , Imtihan ve Dua: Hz. Eyüp

Kur’an’da dört yerde Hz. Eyüp’ten bahsediliyor ve onun sabrı müminlere örnek olarak gösteriliyor. Allah’tan vahiy alan seçilmiş bir kul olan Hz. Eyüp (Nisa Sûresi, 163), ciddi bir hastalığa yakalanarak sıkıntı çekiyor. Ancak içinde bulunduğu her türlü ağır şartta daima sabrı ve Allah’a olan güveni ile öne çıkıyor. Allah onun bu vasfını tüm müminlere örnek olarak gösteriyor:

“...Gerçekten biz Eyyub’u sabırlı (bir kul) bulmuştuk. O, ne iyi kuldu! Daima Allah’a yönelirdi.” (Sâd, 38/44)

Hz. Eyüp yakalandığı hastalığın yanı sıra bir de şeytanın olumsuz telkini ile karşı karşıya kalıyor. Ancak O, bu sıkıntısını samimi olarak Allah’a açmış ve O’ndan yardım dileyerek dua ediyor:

“(Resûlüm!) Kulumuz Eyyub’u da an. O, Rabb’ine: Doğrusu şeytan bana bir yorgunluk ve eziyet verdi, diye seslenmişti.” (Sâd, 38/41)

Bir başka ayette, Hz. Eyüp’ün içli duasından şöyle söz ediliyor:

“Eyyub’u da (an). Hani Rabb’ine: «Başıma bu dert geldi. Sen, merhametlilerin en merhametlisisin» diye niyaz etmişti.” (Enbiya, 21/83)

Allah elbette bu salih kulunun duasına icabet etmiştir. Allah’ın Hz. Eyüp’e verdiği cevap, ayetlerde şöyle aktarılıyor:

“Bunun üzerine biz, tarafımızdan bir rahmet ve kulluk edenler için bir hatıra olmak üzere onun duasını kabul ettik; kendisinde dert ve sıkıntı olarak ne varsa giderdik ve ona aile efradını, ayrıca bunlarla birlikte bir mislini daha verdik.” (Enbiya, 21/84) Allah insanları çok farklı şekillerde imtihan ediyor. Yaradan’ın salih kullarından biri olan Hz. Eyüp de şiddetli bir sıkıntı ile deneniyor. Benzer sıkıntılar, yine dünyadaki imtihan ortamı içinde başka müminlerin başına da gelebilir. Dolayısıyla bu tür bir durumda kalan bir müminin, Hz. Eyüp örneğinde olduğu gibi, imtihanın şekli ve süresi ne olursa olsun Allah’ın insana taşıyamayacağı yükü yüklemeyeceğinin bilincinde olması gerekiyor.
Kaynak: Yenibahar Dergisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi