Usse Şatosu-Uyuyan Güzelin İlham Kaynağı


Fransa'da bulunan ünlü Loire Vadisi, Fransa krallarının ve derebeylerinin, Orta Çağ ile Rönesans arası dönemde yaptırdıkları muhteşem güzellikteki şatolara ev sahipliği yapar. Loire vadisi bu yüzden şatolar vadisi olaraktan bilinir. 
Fransa’nın bahçesi” olarak adlandırılan bu ünlü vadi UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır. Nehir düz bir ovayı irili ufaklı arazilere bölmüş. Neredeyse tüm ova ve arazilerde üzüm bağları var. 
Paris'te cityrama diye bir tura katılıp günübirlik gezebilirsiniz. Bölge inanılmaz bir bitki örtüsüne sahiptir. mor, kırmızı, turuncu, yeşilin her tonunda ağaçlar, adeta sonsuz bir yeşillik ve de bölgeye serpiştirilmiş irili ufaklı bir çok şato. Etrafı hendekle çevrili şatolar, suda yansıyan kuleler, labirent gibi daracık koridorlarla birbiri içine açılan odalar...eğer turist kalabalığı olmasa kişinin kendini eski masal zamanlarında zannedebilir. 

Ussé Şatosu da bu vadideki en güzel en ihtişamlı şatolardan biridir; Temelleri 15.yüzyıla ait olan şato 16.yüzyılda genişletilmiş,17.ve 19.yüzyılda yaşadığı değişikliklerle günümüzde romantik bir masal şatosunu temsil eder hale gelmiştir. Şato bir mağara kompleksi üzerine inşa edilmiş. Bu mağaralar eski zamanlarda şarap mahzeni olarak kullanılmış. Usse Şatosu “Uyuyan Güzel’in Şatosu” olarak biliniyor çünkü efsaneye göre ünlü Fransız masal yazarı Charles Perrault, külkedisi masalını yazarken Kont Saumur’un misafiri olarak gittiği ve konakladığı Usse’den etkilenmiş. Usse’nin içerisinde yuvarlak dar merdivenlerden çıkarak Uyuyan Güzel Masalı’nın canlandırmasının yapıldığı odalara ulaşılıyor. Her odada masalın bir bölümü hayal edilmiş. Masal kısmı bitince şatonun kendi odalarına geliyorsunuz. Şatonun bahçesinde şapel ve şarap mahzeni var. Bölge beyaz şaraplarıyla ünlüdür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi