St Antuan Kilisesi-Taksim



Taksim İstiklal Caddesinde Galatasaray lisesini geçtikten sonra mimarisiyle cezbeden görkemli yapı. St Antuan kilisesi aynı zamanda İstanbul’daki en büyük Katolik kilisesidir. Asıl bina 1724 yılında İstanbul’daki İtalyan cemaatı tarafından yapılmıştır.

Yeni binası ise Mongeri tarafından tasarlanmış, İstanbul Venedikli ve Cenevizli İtalyan topluluğu tarafından yaptırılmıştır. 
 
Kilisenin tarihi ise web sitesinde söyle anlatılmış;


KİLİSENİN TARİHİ SÜRECİ


1221.
Fransiskenler Konstantinopolis'e (İstanbul) tam anlamıyla yerleştiler. İlk evleri Theotokos Kyriotissa kilisesi oldu.

1230.

Otuzlu yılların başlarında Rahipler, kurucuları Assisili Aziz Fransua adına, Galata civarında başka bir kilise inşa ettiler. Bir mimarlık şaheseri olan bu tapınak, o zamanlarda Latinlerin Aya Sofyası olarak tanındı.

1306.
Rum kesimindeki ilk kiliselerinden uzaklaştırılan Rahipler, Galata'da Aziz Fransua'da bulunan kardeşlerine katıldılar. 350 yıl boyunca ellerindeki tek kilise Sent Antuan olacaktı.

1697.
1639 ve 1660 yangınlarında iki kere alevler içinde kalan ve yeniden kurulan, bütün çevresini yutan 1696 yangınından mucize eseri kurtulan Aziz Fransua Kilisesi, II. Mustafa tarafından annesinin baskıları sonucunda camiye çevrildi.
7 Mart günü Rahipler, Pera'daki küçük bir kır evine taşındılar.

1724.
Pera'da Aziz Antuan adına yeni bir kilise inşa edildi ve kutsandı.

1904.
Yeni tramvay yolu için Aziz Antuan Kilisesi'nin yıkılması gerektiğinden Rahipler aynı cadde üzerinde kiliselerini kurabilecekleri bir alan aradılar. Özel bir toplantıda X. Papa Pius, Bölge Temsilcisi Peder Giuseppe Caneve'yi teşvik etti ve projeyi kutsadı.

1905.
21 Kasım günü Peder Caneve, kontratı imzaladı.

1906.
23 Ağustos günü Papa'nın Vekili Mgr. Giovanni Tacci'nin Genel Vekili Mgr. Giovanni Borgomaneto, kutsamada bulundu ve yeni kilisenin temeline ilk taşı koydu.

1907.

Maddi kaynak yetersizliğinden Aralık ayında inşaat çalışmaları yarıda kesildi.

1910.
İki uzun yıldan sonra Ocak ayında, kaldırım düzeyindeki inşaata, bir an önce bitirme isteğiyle yeniden başlandı

1911.
İki yıl daha geçtikten sonra yeni kilise tamamlandı.

1912.
Aziz Antuan'ın naşının Padova Basilikası'ndaki yerine taşınmasının yıldönümü olan 15 Şubat günü Rahipler, yeni kiliselerine taşındılar, kilise kutsandı ve ibadete açıldı.

1913.
16 Kasım günü Apostolik delege Mgr. V. Sardi yeni ve muhteşem tapınağı kutsadı. O dönemde İtalya, Padova'da Basilica del Santo'nun Yöneticisi olan Peder Giuseppe Caneve yeni kutsanan kilisedeki ilk ayini kutladı.

1932.
Papa XI. Pius kiliseyi, onurlandırdı ve bir Basilica düzeyine yükseltti.

1932.
Bulgaristan Apostolik Delegesi Mgr. A. G. Roncalli, Aziz Antuan'ın 700. ölüm yıldönümü nedeniyle, Aziz Antuan günü olan 13 Haziran'da, Tredicina vaazını vermek ve Pontifical Ayini'ni kutlamak üzere davet edildi. Bu gelecekteki Papa XXIII. John'un Türk Katolik Cemaatiyle ilk iletişimiydi.

1940.
Savaş bütün Avrupa'yı kasıp kavururken, Aziz Antuan gününde Türkiye'deki Apostolik Delege Mgr. A. G. Roncalli, Türkiye'nin savaşın dehşetini yaşamaması için Aziz'in korumasını diledi.

1949.
Kilise, İtalyan şirketi Vincenzo Mascioni (Cuvio Varese) tarafından kurulan, elektronik bir org kazandı. Bu org resmi olarak 15 Şubat günü çalınmaya başlandı.

1967.
Onur veren bir olay: VI. Paul, Türk topraklarında bir Papa tarafından okunan ilk ayini sundu.

1986.
27 Ekim Barış Günü için Assisi Duası. Önderlerinin izindeki Müslümanlar ve Yahudilerle birlikte tüm Hıristiyanların, adalet içinde ve kalıcı bir barışa kavuşması dilendi.

1987.
Ekümenikal Kongre'nin sonunda, II.İznik Konsili'nin 1200. yıldönümü bir ayinle kutlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi