Ayete’l-Kürsi ve Tesbihler

Hadis-i şerifi İmam Gazali, Hüccetü’l-İslam’da sahife 18’de nakletmiştir; Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki:

“Bir kişi namazdan sonra bir kere Ayete’l-Kürsi okusa, o ayet göklere doğru çıkıp, taa arşa değin varır, dahi durmayıp hareket eder ve der ki ya Rabbi, Beni okuyan kulunu yarlığamayınca (mağfiret etmeyince) durmazam, diye Hak Teâlâ Hazretleri mekândan münezzeh olarak azamat-ı şaniyle buyurur ki; “Ey Benim meleklerim, sizler şahit olun ki namazdan sonra Ayete’l-Kürsi okuyan kulumun günahlarını af ve mağfiret eyledim,” buyurur.

Yine Rasulü Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurur ki; “Her kim namazdan sonra Ayete’l-Kürsi okursa, Hak Teâlâ Hazretleri o kula her harfine kırk sevap verir. Ve farz namazından sonra okuyanlara, şafiiler gibi farz namazını kıldıktan sonra, yerinden kalkmadan Ayete’l-Kürsi okusa, Hak Teâlâ Hazretleri ona şakirler sevabı verir, dahi peygamberler ve sıddıklar sevabı verir.

Yine Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki:

“Her kim namazdan sonra yerinden kalkmadan bir kere Ayete’l-Kürsi okusa, ondan sonra otuz üç kere subhanallah, otuz üç kere Elhamdülillah ve otuz üç kere Allahuekber derse, cümlesi doksan dokuz olur. Bir kere de, la ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehül mülkü ve lehül hamdu ve huve ala kulli şey’in kadir derse Cenâb-ı Hak Teâlâ ve tekaddes hazretleri o kişinin bütün günahlarını af ve mağfiret eder, günahları denizköpüğünce dahi olursa da.”

Yine bir hadis-i şerifinde Fatıma validemiz gelin olma sırasında Peygamber Efendimize dediler ki, “her kadının gelin olurken mehri vardır benim hiç mehrim yok” deyince Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem buyurdular ki “ya Fatıma, mehir istiyorsan vereyim veyahut mehirden daha kıymetli ve dünya malının hepsi senin olup onun da hepsini Allah yolunda sadaka etsen daha bundan hayırlısını istiyorsan onu vereyim deyince Fatıma validemiz “öyleyse onu ver” dedi.

İşte her namaz sonundaki otuz üçer çektiğimiz tesbihlerdir ki doksan dokuz olur. Bir kere de kebiren kadiren la ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehül mülkü ve lehül hamdu ve huve ala kulli şey’in kadir derse Cenâb-ı Hak Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri bu mükâfatları ihsan eder.

Yalnız itikat ile ve bu tesbihleri çekerken huzuru kalb ile manalarını düşünürek, ağır ağır çekilirse tesirini bulur, inşaallahu Teâlâ.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi