Ana Baba Hakkı

Ana babanın, evladı üzerinde hakkı çok büyüktür. Ana babaya iyilik yapmak Allahü Teala katında en makbul amellerdendir. Hadisi Şerifte; " Ana ve babanıza iyilik yapınızki evladınız da size iyilik etsin" diye buyurulmuştur.

Ana hakkı, baba hakkından daha büyüktür. Kuran'ı Kerimde anneye iyilik yapmak sarihan ( açıkça) emrolunmuştur. Peygamberimiz ( s.a.v) de " Cennet , anaların ayakları altındadır" diye buyurmuşlardır.

Ana-babanın haklarından biri, onlara karşı alçak gönüllü olmak, hayatta oldukları müddetçe onlara hizmet etmek ve onların rızalarını kazanmaya çalışmaktır. Mümin küçük birşey olsa da onların hoşlanmadıkları hiçbirşeyi yapmaz. Konuşurken, onların sesinden yüksek konuşmaz., onlara bağırmaz. Çünkü Allahu Tealanın rızası ana -babanın rızasında, gazabıda onların kızmasındadır.

Ana ve babadan yüz çevirerek " Onlar benim anam babam değil" denilmez. Çünkü böyle demek lanetlenmeyi icab eder. Kendi malından ve parasından anası ve babası için harcar, zira kişi ana babasına harcadığı şeylerden hesaba çekilmez.

Ana-baba, çocuklarına kötü muamele ederek ve cefa ederek onları kendilerine karşı itaatsizliğe sevk etmemelidirler. Çocukalrın, kendilerine iteat ve iyilik etmesi için onlara yardımcı olmalıdırlar.

Evlat, ana-babasına sevgi, şevkat ve merhamet ile bakar. Bu şekilde her bakışı için ona kabul edilmiş bir hac sevabı verilir. Evlat , ana-babasının hizmetini bizzat kendi görmelidir. Onların hizmetlerini başkasına bırakmaz.

Ana ve babasını isimleri ile çağırmaz. Kurnaı Kerimde zikredidiği gibi " anneciğim , babacığım" diye hitap eder.

Kimsenin ana-babasına kötü söz söylememelidir. Çünkü o kimsenin de kendi ana-babasına kötü söz söylemesine sebep olabilir.

Yemek, içmek gibi hsuuslarda ana-babasından önce davranmaz. Onlara keskin , dik ve öfkeli bakışlarla bakmaz. ( Şerhu-Şir'atü'l-İslam)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi