Şirince / İzmir

5 yıl önce Ege turu esnasında ziyaret ettiğim muhteşem köy. Mutlaka görülmeli. EVlerin konumlarına ( güneşe, yağmur suyuna kadar ayrıntılı düşünülmüş) güzel evler. Yaşanmışlık kokuyor. İnsan bir zamanlar burada kimbilir ne aşklar, sevinçler ve üzüntüler yaşandı diye düşünmekten kendini alamıyor. Bir sürü meyve türünden şarapları ise çok ilgi çekiyor. 

Köy hakkında kısa kısa bilgiler; 

Eski adının " Tepedeki Efes" olduğu belirtilen köyün Aydınoğulları zamanında kurulduğu sanılmaktadır. 19.yüzyılda Osmanlı yönetimi altında, Rumların oluşturduğu 1800 haneli bir köydür. 

İzmir'in kurtuluşu ile birlikte boşalmış olan köye;1924 yılında Selanik ve Çevresinden gelen Türk aileleri yerleştirilmiştir. 

Köyün mimari yapısı diğer köylerden farklı olup, tüm evler kagir, çok pencereli ve pencere ebatları aynı oranda yapılmış iki katlıdır. Balkonları asma balkonlar olarak yapılmış, bodrum kat kiler, ve mutfak olarak kullanılmışlardır. Evlerin pencere kenarları ve saçakları resim ve kuş motifleriyle süslenmişlerdir. 

Köyde iki kilise, mimari özelliklere sahip ilkokul ( günümüzde restore edilmiştir) ve çeşmesi ile 40 a yakın manastır bulunmaktadır. 

Köyün gelir kaynakları arasında ilk sırayı son zamanlarda turizm almıştır. Ayrıca üzüm, şeftali, zeytin yetiştirilmekte, ünü şimdiden uluslararası alana ulaşan mükemmel ve her türlü şarap üretilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi