Kuşadası'nın Öyküsü

Kuşadası Kuva-yi Milliye kahramanı olan Cam Mehmet Efe Girit göçmenidir. Girit’te Rum’ların Türk ailelerine yaptığı vahşetleri görmüş ve yaşamıştır. 

Kuşadalı Hasan Bey Oğlu Mahmut Esat Efe ile birlikte yüz yirmi kişilik Kuşadası Ulusal Güç Örgütü içindedir. Mahmut Esat Efe “Baş efedir.” Aydın’da bulunan 57. Tümen Komutanı Albay Şefik Aker Bey’e bağlıdırlar. Ayrıca Teğmen Zekai Bey ile ve “Yörük Ali Efe” ile temastadırlar.
Kuşadası’nın onuru ve gururu Mahmut Esat Efe, Hasan Ve Mehmet Reisler ile Ayasulug, Aziziye (Çamlık), Burgaz(Gökçealan), Kurfal(Yeniköy), Naipli, Balatcık, Moralı, Ortaklar, Cellat (Belevi), Kalamaki(Güzelçamlı) bölgelerinde yüzlerce kez işgal Yunan Kuvvetleri ile çatışmaya girerler ve hepsinde başarı kazanırlar. Özellikle, Aydın -İzmir tren yoluyla düşmanın yaptığı lojistik çalışmaları engellerler. Kuşadası’nda Türklere zulüm eden Rumları cezalandıran Çam Mehmet Efe Rumların “kara belası ve kabusudur.”


Aydın’ın işgalini yapan Yunanlı General “ Aydın ve yöresinde efeler ve Kuvay-ı Milliyeci’lerle bir yıl üç ay gibi uzunca bir zamanı yitirmeseydik, Mustafa Kemal düzenli orduyu kurmadan ANADOLU’YU FETHEDECEKTİK” Diye “Harp Ceridelerine” yazmıştır.
KUŞADALI YİĞİTLER, YUNAN LOJİSTİK SİSTEMİNİ FELCE UĞRATARAK OLAĞANÜSTÜ KATKI SAĞLAMIŞLARDIR.
ASLAN YÜREK CESARETİ BUDUR...
Kuşadası halkının namusunu, haysiyet ve onurunu korumak için Çam Mehmet Efe’nin mücadelesi birçok destana konu olur. Şöyle ki;
Yunan kuvvetleri ile korunan Kuşadası Kaymakamlık Binası’ndaki Yunan bayrağını indirip yerine Türk bayrağını çekmesi, ancakaslan gibi bir yürek gerektirir.” Çektiği bayrağı selamladıktan sonra “…Dinle ey Türk Milleti. İşgalci Yunanlıları kovmak boynumuzun borcudur.” Demiştir.
SAVAŞ GEMİSİ İLE ÇATIŞMAYA GİRMESİ VE KAÇIRTMASI:
Anaia önündeki Karaova’da çift sürerken cephane yüklü savaş gemisi çıkartma girişiminde bulununca bu savaş gemisi ile şiddetli bir çatışmaya girer. Bir kişinin bir savaş gemisi ile çatışmaya girmesi tarihte ne duyulmuş ne de görülmüştü. Bu olay İzmir ve İtalyan gazetelerine “Aslan Yürekli Çam Mehmet Efenin Cesareti” olarak nitelendirildi, yayınlandı ve tarihte yerini aldı.
ASLAN YÜREKLİ ÇAM MEHMET
MAHMUT ESAT VE SÜKRÜ SARAÇOĞLU
KUŞADASI’NIN HEKTORLARI “MAHMUT ESAT BOZKURT EFE” İLE “ASLAN YÜREKLİ ÇAM MEHMET EFE’DİR”.
Yüce önderimiz Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk Kuşadası’nı ziyaret ettiğinde Çam Mehmet Efe’ye “İstiklal Madalyası”nı bizzat takar ve kendisini Kara ova’ da 230 dönüm tarla ile sedef kaplamalı kırbaç hediye eder.
Çam Mehmet ve Kızanları 9 Şubat 1924’de yüce atamızı Arvalya Çifliğinden itibaren Gazi Beğendi tepesine kadar atlarıyla eşlik ederler. Gazi Beğendi’ye vardıklarında yüce Ata’mız arabadan iner ve Kuşadası’nın panoramik görüntüsünü çok beğenir. Kuşadalı hanımlar kale kapısının üzerindeki belediye binası önünde atamızı karşılarlar. O yıllarda çok modern giysili, şık ve zarif hanımları gören Atamız “işte istediğim Türk Kadınlarının en güzel örneği bu hanımefendilerdir” demiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yardımlaşma Ile Ilgili Ayetler ve Hadisler

Defne Ağacı ve Mitoloji

Hasan Dağı ve Efsanesi